L. RON HUBBARD | BIOGRAFISK PORTRETT

Den karibiske
filmekspedisjonen

 

En atkomst til Martiniques vulkan, Mount Pelée.
Ikke lenger etter at vårsemesteret hadde startet i 1932, fikk flere amerikanske universitetsområder det følgende oppslaget fra L. Ron Hubbard:

«Rastløse unge menn med reiselyst søkes til den karibiske filmekspedisjonen. Prisen for søkere på 250 $ betales på havnen i Baltimore før vi seiler. Må være sunn, pålitelig, snarrådig, oppfinnsom og eventyrlysten.»

Søkerne ble informert om at denne karibiske ekspedisjonen ville sette seil om bord på en skonnert med fire master og uten motor – en av de siste av dette slaget. Dessuten ville eventyret omfatte opptak av tilholdsstedene til pirater for filmavisen, med forventede anløpshavner som omfattet øyene Bermuda, Martinique, St. Thomas, St. Croix, Jamaica og Puerto Rico. Av interesse for ekspedisjonen var videre «informasjon om disse små, siviliserte øyenes jord og innbyggere», så vel som fotografier fra kanten av aktive vulkaner.

Det må innrømmes at det var en modig plan. Hubbard selv beskrev ekspedisjonen som dristig, og snakket om et dusin plagsomme detaljer og uhell. De første sjømilene var for eksempel en prøvelse, med vindkast som rev i stykker seilene utenfor Chesapeake Bay og alvorlige lekkasjer i vanntankene. På samme måte viste skipets strenge kaptein Garfield seg ikke å være særlig modig i løpet av reisen, noe som krevde at Ron selv hjalp til med roret og kartene.

Så er det historien om Hubbards oppstigning til den brennende åpningen i Martiniques Mount Pelée, for et meget sjeldent fotografisk utsyn. Som han sa i en radiosending i 1935:

«Store kampesteiner på flere tonn begynte å rulle, gløde og dundre nedover skråningene. Man måtte hoppe til side, og gjøre det fort, for å unngå å bli lemlestet. Jeg mistet oversikten over hvor mange ganger jeg unnslapp med nød og neppe. Men jeg kom meg greit ned, og jeg så ut og følte meg som om jeg hadde vært gjennom underverdenen.»

Men på tross av at de omsider ankom Puerto Rico, med uventede bukseringsavgifter, havnegebyr og en istykkerrevet fokk og stagseil, var ikke ekspedisjonen helt mislykket. Et godt eksempel: ekspedisjonsfotografiene av Mount Pelée ble kjøpt av New York Times, og Nasjonalmuseet skaffet seg korallprøver fra Vieques-sundet. Og selv nesten femti år senere ville de som seilte med L. Ron Hubbard i 1932, stadig snakke om den reisen som det store eventyret på slutten av ungdomstiden sin.