L. RON HUBBARD | BIOGRAFISK PORTRETT

Asia og
Det sørlige Stillehavet

Guam, cirka 1928; fotografi av L. Ron Hubbard.
Da han til slutt ble spurt hva han lærte i Asia, svarte L. Ron Hubbard betydningsfullt: «Jeg lærte nok til å vite at Mennesket ikke visste alt som var å vite om livet.»

Hans første reise til Det fjerne østen begynte i 1927, om bord på et dampturbinskip, President Madison, som reiste fra San Franciscos Embarcadero. Reisen hans var en indirekte tur gjennom Kina og Japan til Guams Agana havn, der faren hans var i tjeneste i den asiatiske flåten. Den andre, som begynte et år senere, sendte ham tilbake til Guam om bord på USS Henderson, og så til Kinas kyst om bord på en arbeidsskonnert døpt Mariana Maru.

De opprinnelige notatene fra hans asiatiske reiser var joviale. Selv om det var opprørt hav til Hawaii, «klarte han seg med glans gjennom stamping og rulling,» mens han undret seg over et fyrrom «som var så varmt at platene var røde og oljen brannhvit». Et forholdsvis urørt Honolulu viste seg også å være fengslende, mens de første inntrykkene av Japan etterlot ham fascinert på en lignende måte – om enn litt på vakt for en «vanvittig modernisering» og illevarslende destroyere i Yokohama-bukten. Hans inntrykk fra kysten av Kina var imidlertid en helt annen sak.

Kina på 1920-tallet var i en svært stor grad stadig et middelalder-Kina. På tross av alt kommunistene hevdet i form av reformer, var en stor del av nasjonen stadig under innflytelse av krigsherrer. Slaveri, innsnørte føtter og opiumsmisbruk hadde heller ikke blitt avskaffet. Og som Hubbard snart oppdaget, et smertefullt teppe av fattigdom dekket alle. Hans mørke og hypnotiserende beskrivelser av denne tiden inneholder henvisninger til knelende fanger som venter på øksen, kulisanger som en dødsmessing og vitende blikk fra munker i gult.

Etter at han vendte tilbake til Kinas fastland i 1928, var bildet like dystert med jevne mellomrom. Men det var også gjennom dette andre asiatiske eventyret at han banet seg vei dypt inn i Mandsjurias vestlige åser og videre – for å dele brød med mongolske banditter, slå leir med sibirske sjamaner og bli venn med den siste i rekken av magikere fra hoffet til Kublai Khan. Så ble han også en av de første vestlige etter Marco Polo som fikk adgang til forbudte tibetanske lamaklostre, og sugde til seg fra det han så treffende kalte «de luftige spiralene og fryktinngytende mysteriene fra India.»

Hyttene til fiskere i San Antonio, Guam; fotografi av L. Ron Hubbard, kjøpt av National Geographic i 1930.
En helt annen tone kjennetegner imidlertid L. Ron Hubbards passasje gjennom Guam – en følelse av ikke bare å bevege seg mot øst, men å flytte seg til et annet, fullstendig fremmed rike. Offisielt betegnet som «et uorganisert område av begrenset omfang», så tjente Guam grunnleggende sett som en bunkringsstasjon for den amerikanske marinen i 1900. De som opprinnelig befolket øya, Chamorroene, var av indonesisk opprinnelse og man antar at de kom dit i utliggerkanoer i flere påfølgende bølger av mennesker. De første inntrykkene hans forteller om tilsynelatende hjemsøkte laguner og en skog «som er en dyp grønn kontrast til himmelen og havet. Selv om den ikke er vanskelig å trenge gjennom, ser den ut til å være omgitt av tusenvis av mysterier.»

L. Ron Hubbard opplevde også mange eventyr på Guam. De omfattet utforskning av huler i klippeveggene for å overtale de lokale landsbyboerne om at en djevel som het Tadamona ikke fantes. Han hakket også opp nye veier gjennom jungelen sammen med et filippinsk mannskap og meldte seg som engelskinstruktør på en skole for de innfødte, og havnet uunngåelig i konflikt med de lokale lederne for å undervise utover den fastsatte leseplanen. Og som mørkeromslærling i et lokalt studio finpusset Hubbard sine fotografiske evner til en virkelig profesjonell standard, og tok bilder av livet på øya som senere ble kjøpt av National Geographic.