«Hvis ting var litt bedre kjent og forstått, ville vi alle leve lykkeligere liv. Og det finnes en måte vi kan lære å kjenne dem på, og det finnes en vei til frihet ...»
– L. Ron Hubbard
INNGANGSHALLEN

I mer enn 200 år ble besøkende introdusert til Saint Hill Manor gjennom denne inngangshallen. I dag står rommet omtrent som det gjorde da L. Ron Hubbard bodde her. Blant andre bemerkelsesverdige møbler er det 19. århundrets mahognistoler på hver side av entrébordet.

Panelingen i georgiansk eik og gulvene var opprinnelig i bygningen. I 2011 ble alt møysommelig restaurert ved bruk av metoder og materialer fra 1790-årene.

Veggmedaljonger som omgir inngangshallen, skildrer elementer fra Hubbard-familiens offisielle våpenskjold. Den sentrale medaljongen fra familievåpenet bærer mottoet «Honestas Fidelitas Libertas», som betyr «ærlighet, tillit, frihet».

De spanske sorte marmorsøylene, installert av maharajaen av Jaipur, tjener som en portal til den indre hallen. Marquinamarmoren, importert fra Bizkaia-provinsen nord for Madrid, kjennetegnes ved sin glans og perlehvite årer.

De franske dørene ved enden av den indre hallen fører til en terrasse og med utsikt over eiendommen og Saint Hills grøntområder utenfor.

De spanske sorte marmorsøylene, installert av maharajaen av Jaipur, tjener som en portal til den indre hallen. Marquinamarmoren, importert fra Bizkaia-provinsen nord for Madrid, kjennetegnes ved sin glans og perlehvite årer.

De franske dørene ved enden av den indre hallen fører til en terrasse og med utsikt over eiendommen og Saint Hills grøntområder utenfor.

SALONGEN

Mens mr. Hubbard bodde der ble salongen brukt både til å ta imot gjester til Manor og for familiesammenkomster. Mr. Hubbard var et langvarig medlem av den verdensberømte Explorers Club og de bladgullbelagte alkovene inneholder skatter fra ekspedisjoner han ledet gjennom 1930- og 1940-årene.

Panelingen i kanadisk rød furu ble lagt til på slutten av det 19. århundret, i overensstemmelse med datidens Regency-stil. Nylig restaurering avdekket et fascinerende stykke tapt arkitektonisk historie: under Regency-treverket forblir den opprinnelige georgianske eiketrepanelingen intakt.

VINTERHAGEN

En kunstferdig innvendig søylegang fører fra salongen til vinterrommet, eller vinterhagen. Mens mr. Hubbard bodde der tjente vinterhagen som en spisestue. Det var også det tradisjonelle stedet for Saint Hills juletre.

Det sjeldne Erard-flygelet har vært et fast inventar i vinterhagen siden mr. Hubbard anskaffet instrumentet fra Paris i 1959.

VINTERHAGEN

En kunstferdig innvendig søylegang fører fra salongen til vinterrommet, eller vinterhagen. Mens mr. Hubbard bodde der tjente vinterhagen som en spisestue. Det var også det tradisjonelle stedet for Saint Hills juletre.

Det sjeldne Erard-flygelet har vært et fast inventar i vinterhagen siden mr. Hubbard anskaffet instrumentet fra Paris i 1959.

L. RON HUBBARDS KONTOR

Det var fra dette kontoret L. Ron Hubbard, som Scientology Kirkens første ansvarlige leder, førte tilsyn med religionens ekstraordinære vekst gjennom begynnelsen og midten av 1960-årene. Som bevis på den ekspanderende epoken, (i hjørnet av rommet, til venstre) står en britisk lagd Creed and Company teleksmaskin, en sjeldenhet på den tiden. Den ble installert for å tilrettelegge kommunikasjon med Kirker fra Afrika til Amerika.

Mr. Hubbard instruerte personlig designen og utsmykningen av dette kontoret. Blant andre bemerkelsesverdige innretninger er vegglysestakene i nautisk stil (som gjenspeiler hans livslange kjærlighet til havet), det spesiallagde skrivebordet i lyst eiketre og de røde skinnbenkene utformet som sitteplasser for hans stab.

Saint Hills ansatte som gikk forbi utenfor mr. Hubbards kontor, hørte ham ofte spille på Wurlitzer-orgelet og det innovative elektroniske keyboardet kalt mellotronen. Hans mellotron var blant de første i Storbritannia.

Mr. Hubbards kontor inneholder også dekorative detaljer fra tiden da dr. Edgar March Crookshank bodde der. Blant de mest bemerkelsesverdige er Raspuite-flisene fra det 12. århundret som pryder kaminhyllen.

BIBLIOTEKET

L. Ron Hubbard er en av de mest viden berømte forfattere noensinne, med en arv som består av mer enn 80 millioner skrevne og innspilte ord. Hans 50 år lange karriere er representert på hyllene i Saint Hills bibliotek.

Med verker oversatt til omkring 90 språk og mer enn 280 millioner eksemplarer i omløp i rundt 150 land, er mr. Hubbard anerkjent av Guinness World Records som verdens mest oversatte og utgitte forfatter.

APEROMMET

Aperommet har fått sitt navn etter det enorme veggmaleriet av Sir Winston Churchills nevø John Spencer Churchill. Dette unike verket er 35 meter langt og 3,5 meter høyt. John Spencer Churchill forsket frem og tegnet forskjellige arter av aper i Londons zoologiske hage i forberedelse for maleriet. Han malte veggmaleriet i løpet av en to-månedersperiode, avbildet mer enn 140 aper av 20 arter i fritid og lek i et arkadisk landskap.

John Spencer Churchill skrev om veggmaleriet: «Uansett hvor mye jeg prøvde å forhindre at det skjedde, lignet apene menneskelige vesener; brazzar-apen, for eksempel, ligner veldig på Sir Thomas Beecham.» En kapuzinerape som står foran et staffeli med pensel i hånden skildrer herr Churchills berømte onkel.

Veggmaleriet ble nylig restaurert og renset av kunstbevarere. For å bidra til å bevare kunstverket langt inn i fremtiden ble et spesiallagd kontrollsystem for temperatur og luftfuktighet installert i Aperommet. Og mens det fortsatt beundringsverdig tjener sitt opprinnelige formål som en ballsal, er det nå også en elegant tesalong hvor gjester kan samles til alle årets tider.

MØRKEROMMET

L. Ron Hubbard, som solgte sitt første bilde til National Geographic mens han fortsatt var i tenårene, var en prisbelønt fotograf og livstidsmedlem av Royal Photographic Society. Følgelig er hans mørkerom i kjelleren på Saint Hill fullt utstyrt for profesjonell filmfremkalling og trykking, med et Ilford Micromatic forstørrelsesapparat – toppmoderne for sin tid og fremdeles verdsatt av fotografientusiaster.

JAGUAREN

L. Ron Hubbard og hans 1960- XK-150 S Jaguar ble et legendarisk syn langs hekker og hegn på de buktende landeveiene i Sussex. Mr. Hubbards Jaguar er en av de bare tjuefem kupémodellene med hardtop som ble bygd i det produksjonsåret.

Han benyttet jevnlig Jaguaren sin som «kamerabil» når han dro ut for å fotografere. Som han en gang spøkefullt sa: «Jeg beklager å måtte meddele at Jaguaren fører meg på avveier. Jeg kjørte en tur på et kvarters tid for å få litt frisk luft og kom tilbake 3 timer senere.»

«Saint Hill Manor er det beste eksempelet på en bygning i Sussex-sandstein som eksisterer. Saint Hill har bare hatt et halvt dusin eiere. Den vil fortsette i sin opprinnelige status som en herregård.»
– L. Ron Hubbard
«Hvis ting var litt bedre kjent og forstått, ville vi alle leve lykkeligere liv. Og det finnes en måte vi kan lære å kjenne dem på, og det finnes en vei til frihet ...»
– L. Ron Hubbard

Saint Hill Manor

SAINT HILLS HISTORIE I KORTE TREKK

Mens den er internasjonalt berømt som hjemmet til L. Ron Hubbard, Grunnleggeren av Dianetics og Scientology, er Saint Hill Manor også blant de mest historisk betydningsfulle godsene i Sussex. Den første opptegnelsen om Saint Hill er fra 1567, da Stephen Bord av Cuckfield etterlot i sitt testamente et landsted og 50 mål beite forpaktet fra «Thomas Nicholas av hans Manor of Saynt Hill.» Den gammelengelske oversettelsen av «Saynt» er «svidd eller brent», en henvisning til praksisen med å rydde områder ved å brenne.

Det gikk 150 år før Saint Hill (nå stavet i dets latinske form) igjen dukket opp i offentlige arkiver. En innføring fra 1715 henviser til ervervelsen av eiendommen av John Crawfurd av Ardmillan i Skottland. Crawfurd bygde et familiehus på eiendommen til det nåværende Saint Hill Manor, og fullførte byggingen i 1733. I dag står en akvarell av Crawfurds hus i jakobinsk stil, malt av den berømte landskapsmaleren James Lambert av Lewes, i British Museums Burrell-manuskriptsamling.

I 1792 rev den eldste sønnen og arvingen Gibbs Crawfurd huset ned for å bygge et «moderne og bekvemmelig luksushjem». Etter å ha ansatt en lokal gråsteinsmurer Henry Pocock, begynte byggingen av den store herregårdsbygningen som står der i dag. Bygningen, et praktfullt eksempel på sen georgiansk stil, ble bygd med lokalt utvunnet Sussex-sandstein. Mens bygningens arkitekt ikke kan bli fullt ut bekreftet, antyder overlevende byggingsopptegnelser at herregården delvis var arbeidet til Benjamin Henry Latrobe, mest kjent for sin design av USAs Kongressbygning og Det hvite hus.

Ifølge Crawfurd-familiens historie gikk Saint Hill videre fra Gibbs til hans eldste sønn Charles, som deretter etterlot godset til sin eneste sønn, Robert, i 1814. Robert, den siste av Crawfurdslekten som var bosatt i herregården, tjente som dommer, og var sterkt medvirkende i etableringen av East Grinsteads første jernbane.

Ved slutten av det 19. århundre ble Saint Hill hjemmet til dr. Edgar March Crookshank, en lege som var dekorert for tjeneste i de britiske væpnede styrker og en berømt mikrobiolog som grunnla et av verdens første bakteriologiske laboratorier.

Under Crookshanks forvaltning ble eiendommen svært utvidet: først med øst- og vestfløytillegg på herregården, deretter ved byggingen av South Lodge og portene i 1892 og North Lodge og stallene fem år senere. Innsjøen og en liljedam (hvor svømmebassenget nå ligger) ble også bygd mens Crookshank bodde der.

Under annen verdenskrig bodde Neville Laskey i herregården. Hun åpnet dens dører for rekonvalesering av Royal Air Force-offiserer, pasienter på Sir Archibald McIndoe, en pionér i rekonstruktiv kirurgi som arbeidet på East Grinstead Queen Victoria-sykehuset.

«Saint Hill Manor er det beste eksempelet på en bygning i Sussex-sandstein som eksisterer. Saint Hill har bare hatt et halvt dusin eiere. Den vil fortsette i sin opprinnelige status som en herregård.»
– L. Ron Hubbard

Så, i oktober 1945, kjøpte mrs. Margaret Biddle, konen til en amerikansk ambassadør i Europa, Saint Hill-eiendommen. Mens hun bare eide herregården i to år, gjorde hun mange oppgraderinger til den 30-roms bygningen, en av de viktigste var en modernisering av rørsystemet. Men tillegget mrs. Biddle huskes best for er det fantasifulle veggmaleriet hun bestilte for herregårdsbygningens ballsal av kunstneren John Spencer Churchill, en nevø av Sir Winston Churchill.

Sent på 1940-tallet ble Saint Hill hjemmet til maharajaen av Jaipur i India. Under hans tiårige eierskap la maharajaen til en rekke vakre indiske antikviteter og europeisk inventar til boligen.

I 1959 kjøpte L. Ron Hubbard Saint Hill Manor og dets 240 måls omkringliggende eiendom. The Manor tjente som L. Ron Hubbards hjem og verdensomfattende hovedkontor for Scientology religionen inntil 1967.

Til minne om L. Ron Hubbards Hundreårsjubileum (1911–2011) gjennomgikk Saint Hill Manor omhyggelig renovering og restaurering utført av Englands fremste bevaringsdesignfirmaer.

Velkommen til Saint Hill.